Lukiolaiset ryhtyivät ”vesilähettiläiksi” Jämsässä

Joukko jämsäläisiä lukiolaisia osallistui viime perjantaina Keski-Suomen LUMA-keskuksen pitämään koulutukseen, jossa he pätevöityivät vesilähettiläiksi. Lähettiläinä he tekevät tämän kevään aikana vierailuja alakouluihin, joissa he kertovat vesien tilasta Keski-Suomessa, niitä uhkaavista tekijöistä, puhdistustoimenpiteistä sekä vetävät demon vedenkierrosta.

Idea nuorista vesilähettiläistä lähti kehittymään, kun Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmän KYKYn piirissä pohdittiin, miten vesiin liittyvää ympäristökasvatusta ja -tietoisuutta voisi edistää Keski-Suomessa. Mukana keskusteluissa oli Jämsän lukion biologian ja maantiedon lehtori Iisa Orell, joka toi lähettiläsajatuksen esille.

– Opiskelijamme ovat aktiivisia ja sitoutuneita. Meillä toimii jo ilmastoryhmä, ja arvelin, että myös tämän teeman äärelle löytyisi kiinnostuneita, Orell kertoo.

Näin tapahtuikin, ja kahdeksan innostunutta nuorta on nyt valmiina lähtemään kiertueelle. Toiminta on osa heidän lukio-opintojaan. Opettaja Iisa Orell koordinoi yhteistyötä alakoulujen kanssa.

Aineiston lukiolaisten käyttöön on tehnyt Keski-Suomen LUMA-keskuksen asiantuntija Anni Aroluoma, joka myös koulutti lähettiläät toimeensa.

– Oli ilahduttavaa nähdä aktiivisia ja fiksuja nuoria koulutuksessa! Etäkoulutus toi omat ongelmansa, kun laitteet eivät yllättäen toimineetkaan, mutta kaikesta selvittiin hyvin yhteisvoimin Iisan kanssa, kiittelee Aroluoma.

Lähettilästoimintaa kokeillaan nyt Jämsässä, ja jos kokemukset ovat hyviä, toimintaa saatetaan laajentaa ensi lukuvuonna muihin kuntiin, resurssien puitteissa. KYKY-ryhmä toimii eri tahojen yhteistyön, osaamisen ja käytettävissä olevan ajan varassa.

Vesi esillä myös muilla tavoin

Lähettilästoiminnan lisäksi KYKYn vesikeskusteluista poiki Keski-Suomen LUMA-keskuksen ja Jyväskylän luontokoulun yhteistyö, jossa Mankolan koululla Jyväskylässä toteutettiin lumeen ja sulamisvesiin liittyviä oppitunteja maailman vesipäivänä 22.3. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa (POKE) puolestaan laadittiin ympäristöalan opiskelijavoimin ammatilliseen oppilaitokseen esite maailman vesipäivästä ja vesiasioista. Esite julkaistiin POKEn nettisivuilla. Lisäksi myöhemmin keväällä on luvassa Green Care -keskus Könkkölän toteuttama vesiteemainen luontoyhteyskoulutus opettajille.

Vesiteema otettiin KYKYssä käsittelyyn, sillä Järvi-Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet vesistöjen monipuoliseen hyödyntämiseen opetuksessa, ja sitä tukevaa materiaaliakin olisi mukavasti saatavilla mm. Mappa.fi-materiaalipankista. Vesistöt tarjoavat myös rohkaisevan esimerkin siitä, miten ympäristön tilaa on saatu määrätietoisella työllä parannettua. Toisaalta hiljattain ovat valmistuneet uudet alueelliset vesienhoitosuunnitelmat ja niitä tarkentavat toimenpideohjelmat. Euroopan unionin laajuinen tavoite on saada kaikki vesistöt vähintään hyvään tilaan. Keski-Suomenkin pinta- ja pohjavesien osalta tavoitteena on niiden vähintään hyvä tila viimeistään vuonna 2027. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan monen tahon toimia.

Myös aikuisille suunnattuja vesiteemaisia tilaisuuksia järjestetään tänä vuonna runsaasti, järjestäjinä muun muassa Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen vesistökunnostusverkosto ja Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry, joka on edustettuina myös KYKYssä.

Yhteyshenkilöt:

Biologian ja maantiedon lehtori Iisa Orell, Jämsän lukio, p. 040 534 5634, iisa.orell(at)jamsa.fi

Asiantuntija Anni Aroluoma, Keski-Suomen LUMA-keskus, p. 040 805 4837, anni.aroluoma(at)jyu.fi

Lehtori, vs. koulutusjohtaja Tarja Hyötyläinen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE), p. 040 740 0385, tarja.hyotylainen(at)poke.fi

KYKY-ryhmän pj 2022, ympäristökasvatusasiantuntija Tanja Tuulinen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 669, tanja.tuulinen(at)ely-keskus.fi

Keski-Suomen ilmastotiimin logo, jossa piiretty maapallo

Nuoren ilmastovaikuttajan koulutusopas julkaistu!

Nuoren ilmastovaikuttajan koulutusopas on Keski-Suomen nuorten Ilmastotiimin suunnittelema koulutuspaketti ilmastonmuutokseen vaikuttamisesta kiinnostuneille noin 13–19-vuotiaille nuorille. Koulutuksen tarkoituksena on vastata niihin tarpeisiin, joita ilmastovaikuttamisesta kiinnostuneilla nuorilla on. Se tarjoaa tietoa, tukea ja välineitä vaikuttaa.

Koulutuksella annetaan nuorelle välineitä vaikuttaa eri tasoilla ja muistutetaan siitä, ettei nuori ole yksin asiansa kanssa. Koulutuksen voi ohjata nuori itse tai esimerkiksi nuoriso-ohjaaja. Koulutus soveltuu hyvin esimerkiksi nuorten ilmastoryhmän toiminnan alkuun.

Nuoren ilmastovaikuttajan koulutusopas

Keski-Suomen ilmastotiimin logo, jossa piiretty maapallo

Ilmastopaketti nuorilta nuorille on julkaistu!

Ilmastopaketti on oppisisältö ilmastonmuutoksesta nuorilta nuorille. Ilmastopaketti kertoo nuorilähtöisesti faktoja ilmastonmuutoksesta, haastaa miettimään omia asenteitaan sekä tarjoaa vinkkejä omaan arkeen. Ilmastopaketin on ideoinut, suunnitellut ja toteuttanut Keski-Suomen nuorten Ilmastotiimi.

Ilmastopakettiin pääset tästä.

 

 

KYKY-ryhmän logo, vihreät pallot kiertävät kyky-tekstiä.

Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin 2019 nostaa esiin kestävän kehityksen monitaiturit

Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY on myöntänyt Kolkutin 2019 -ympäristökasvatuspalkinnon Keuruun Ekokylälle. Lisäksi kunniamaininnalla palkitaan Green Care -keskus Könkkölä Ry. Tämän vuoden palkinnonsaajat toteuttavat kestävää kehitystä kokonaisvaltaisesti eli etsivät ja edistävät toiminnassaan niin ekologista, sosiaalista, kulttuurista kuin taloudellistakin tasapainoa. Palkinnot luovutettiin Kasvatus- ja opetusalan KEOS -suurtapahtumassa Jyväskylän Paviljongissa lauantaina 16.11.

Lue tiedote kokonaisuudessaan:

Keski-Suomen ELY-keskuksen tiedote 16.11.2019: Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin 2019 nostaa esiin kestävän kehityksen monitaiturit 

Piirroskuva kaupunkinäkymästä, jossa rakennuksia, linja-auto sekä puita.

Uusia materiaaleja kouluille ja päiväkodeille!

FEE Suomi on julkaissut uusia materiaaleja koulujen ja päiväkotien ympäristökasvatuksen tueksi.

Pieni opas ilmastokasvatukseen (pdf)

Ilmastonmuutoksen käsittely lasten ja nuorten kanssa voi olla monellakin tavalla haastavaa. Pieni opas ilmastokasvatukseen -materiaali antaa tukea ilmastonmuutoksesta puhumiseen sekä ilmastotunteiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Lisäksi oppaassa esitellään tiivisti vinkkejä käytännön ilmastotekoihin esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa.

Teemapäivä ja -viikkokalenteri 2019 (pdf)

Kalenteriin on merkitty kestävään elämäntapaan liittyvät teemapäivät ja -viikot avuksi toiminnan suunnitteluun. Huom! Kalenterista puuttuu Liikkujan viikko 16.-22.9. ja 22.9. vietetään Auton vapaapäivää.

Materiaalit löytyvät myös Vihreä lippu -sivuilta.

Vihreä lippu -ogo: sininen kirja, vihreä puu

Luhangan koululle Vihreä lippu!

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen Vihreä lippu –toimikunta on myöntänyt Luhangan koululle Vihreän lipun. Luhangan koulu liittyi mukaan Vihreä lippu –ohjelmaan vuoden 2018 alussa.

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille sekä lasten ja nuorten vapaa-ajantoimijoille. Se ohjaa pitkäjänteiseen, tulokselliseen ja innostavaan toimintaan. Vihreässä lipussa toteutuvat kestävän kehityksen eri näkökulmat. Keski-Suomessa on tällä hetkellä yhteensä kymmenen koulua ja päiväkotia, joille on myönnetty Vihreä lippu.

Lue lisää: Vihreä lippu

Kuvassa iPad käsissä. Ruudulla teksti: testaa millainen on sinun tyylisi pelastaa maapallo!

Kiertotaloustesti kouluihin: testaa, millainen on sinun tyylisi pelastaa maapallo

Sitran kiertotaloustestin avulla voi selvittää, millainen on sinun tyylisi pelastaa maapallo! Testi on suunnattu erityisesti opettajille työkaluksi kiertotalouden opettamiseen kouluissa.

Kiertotaloustesti

 

Pyöräileviä lapsia hiekkakentällä, aurinkoinen kevätpäivä.

Huhtasuon yhtenäiskoulun 5A-luokka polki koulujen Kilometrikisan voittoon!

Huhtasuon yhtenäiskoulun 5A-luokka voitti koulujen kilometrikisa, onnittelut! Alla Jyväskylän kaupungin 27.11. julkaistu tiedote aiheesta:

Huhtasuon yhtenäiskoulun 5A polki valtakunnallisen koulujen kilometrikisan voittoon

Valtakunnallisen koulujen kilometrikisan voittoon polki tänä vuonna Huhtasuon yhtenäiskoulun 5A-luokka Jyväskylästä. Pyöräilykuntien verkoston järjestämän, leikkimielisen kisan tarkoituksena on kannustaa koululaisia pyöräilemään koulumatkoilla ja vapaa-ajalla.Voittajaluokalle kertyi lokakuun aikana kilometrejä oppilasta kohden 227, yhteensä 4775 kilometriä.

– Oppilaat ovat voittonsa ansainneet, he ovat kerryttäneet kilometrejä valtavalla innolla. Tämä on jo toinen peräkkäinen vuosi, kun luokkamme polkee koko kisan voittoon, iloitsee luokan opettaja Satu Hietala.
– Oppilaat ovat tehneet iltaisin yhteisiä pyörälenkkejä ja vanhemmat ovat lenkkeilleet lasten kanssa. Kisan loppuvaiheessa tempaisimme loppukirin ja pyöräilimme myös koulupäivien aikana yhdessä. 5A-luokkalaisia eivät erilaiset pyöräilykelit ole hidastaneet, jatkaa Hietala.

Jyväskylästä oli tänä vuonna mukana peräti 17 luokkaa, ja yhteensä kisaan osallistuneet jyväskyläläiset luokat polkivat lokakuun aikana yhteensä yli 27 000 kilometriä. Se vastaa polkemista Suomen päästä päähän peräti 23 kertaa. Kaikkiaan valtakunnallisessa kisassa oli mukana yli 1200 polkijaa, joille kertyi pyöräilykilometrejä kuukauden mittaisen kilpailun aikana lähes 74 000.

Kisa muistuttaa omin voimin liikkumisen tärkeydestä

Kisa muistuttaa omalta osaltaan lapsia ja aikuisia omin voimin liikkumisen tärkeydestä. Ulkoilu ja liikunta virkistävät ja helpottavat myös koulunkäyntiä. Syksyyn ajoittuvan kilometrikisan toivotaan myös kannustavan koululaisia jatkamaan pyöräilyä läpi talven. Samalla kasvatetaan yhteishenkeä, kun kilometrejä kerätään luokan yhteiseen pottiin.

Kisan järjestäjä Pyöräilykuntien verkosto palkitsee voittajaluokan pyöräilyaiheisella palkinnolla. Lisäksi Jyväskylän kaupunki kannusti kisassa polkijoita omilla lisäpalkinnoilla. Voittajaluokka pääsee palkinnoksi päiväretkelle paikalliseen sisätoimintapuistoon. Myös kaksi muuta valtakunnallisessa kisassa TOP5:n yltänyttä jyväskyläläistä luokkaa, Halssilan koulun 4B ja 5A, palkitaan pyöräilyaiheisilla tuotepalkinnoilla. Palkintoja myös arvottiin kaikkien kisaan osallistuneiden jyväskyläläisten luokkien kesken.

Lisätietoja:

Liikkuva koulu -koordinaattori Jon Salminen, Jyväskylän kaupunki, etunimi.sukunimi@jkl.fi, p. 014 266 0880
Fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, Jyväskylän kaupunki, etunimi.sukunimi@jkl.fi, p. 014 266 8063
Voittajaluokan opettaja Satu Hietala, Jyväskylän kaupunki, etunimi.sukunimi@jkl.fi, p. 014 2664655 (opettajanhuone)
www.kilometrikisa.fi/koulut

Lapsi ajaa pyörällä.

Filla ja Rilla – Liikenneturvan uusi pyöräilykasvatussivusto avattu!

Liikenneturvan uutiskirje 26.1.2018

Liikenneturva tuo digitaalista pyöräilykasvatusta Suomen alakouluihin

Liikenneturva lanseeraa Educa-messuilla uuden, alakoululaisille suunnatun pyöräilykasvatuksen digitaalisen oppimisympäristön. Selainpohjainen Filla&Rilla on ilmainen ja sen avulla voi helposti ja hauskasti opettaa ja opiskella itse turvallista pyöräilyä.

Kouluilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten liikennekasvatuksessa kotien lisäksi. Alakouluissa liikennekasvatuksessa keskitytään eritoten turvallisen pyöräilyn, kävelyn ja muun lähiliikkumisen teemoihin. Liikenneturvan toteuttama Filla&Rilla tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden alakoulujen 3.-6.-luokkien opettajille ja oppilaille opiskella turvallista pyöräilyä yhdessä ja erikseen.

”Filla&Rilla-oppimisympäristö tekee oppimisesta myös hauskaa. Digitaalisuus mahdollistaa erilaiset tehtävät ja pelilliset toiminnot. Filla&Rilla on suunniteltu niin, että sen käyttö olisi yhtä antoisaa niin oppilaalle kuin opettajallekin. Nyt oppimisympäristössä julkaistaan materiaalia eritoten 3. ja 4. luokille, mutta tehtävät eivät monipuolisuudessaan kuitenkaan katso ikää. Tämän vuoden aikana julkaistaan myös 5. ja 6. luokkien tehtävät ja tavoitteena on saada Filla&Rilla kaikkien alakoulujen pyöräilyopetusmateriaaliksi tulevina vuosina”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Essi Olkkonen.

Oppimisympäristö löytyy osoitteesta www.fillarilla.fi. Selainpohjainen oppimisympäristö toimii matkapuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Sekä rekisteröityminen että käyttö ovat ilmaisia.

”Filla&Rilla on käyttöönottoa vaille valmis mahdollisuus opettajille ja oppilaille opiskella turvallista pyöräilyä. Kaikki aineisto on heti valmista käyttöön, joten opettajan ei tarvitse itse valmistella sisältöjä sen tarkemmin, kunhan vain rekisteröityy ja luo oppimisympäristöön oman luokan”, Olkkonen innostaa.

Uusi teknologia antaa hyviä työkaluja alakoulujen liikennekasvatukseen

Filla&Rillan pelillisessä maailmassa turvallista pyöräilyä opetellaan tarinallisten, kokemuksellisten ja elämyksellisten elementtien avulla. Oppimisympäristön nimi tulee siitä, että oppilaan matkaa tsemppaavat pyöräilyä opettelevat sisarukset Filla ja Rilla. Monipuoliset pelilliset elementit takaavat, että oppilas myös viihtyy oppimisympäristössä

”Filla&Rillasta löytyy varmasti jokaiselle oppilaalle se mieluisin tapa oppia turvallista pyöräilyä: tehtäviä on lukutehtävistä kuva- ja videotehtäviin, drag&drop-tehtävistä kirjoittamiseen. Digitaalisuus tuo uudenlaisen kokemusperäisen ja vuorovaikutteisen mahdollisuuden opiskella”, Olkkonen kehuu.

Oppimisympäristössä on myös virtuaalinen osuus, jossa liikennetilanteita voi harjoitella todentuntuisesti, mutta turvallisesti. Oppeja voidaan sitten täydentää esimerkiksi yhteisellä ajoharjoittelulla. Ainoastaan VR-osioon tarvitaan oma ladattava sovellus, jonka voi ladata ilmaiseksi käyttöönsä OculusStoresta Samsung Galaxy S-sarjan puhelimiin.

Sisältökohtaiset tavoitteet on rakennettu uuden opetussuunnitelman ja Liikenneturvan liikenne- ja pyöräilykasvatukselle asettamista tavoitteista. Oppilas itse voi myös asettaa itselleen tavoitteita, jotka kirjautuvat Filla&Rillan matkapäiväkirjaan. Oppimisympäristö tarjoaa opettajille myös kattavat seurantatyökalut, joilla voi seurata, miten oppilaiden tehtävien tekeminen etenee ja poimia vaikka yhteisesti käsiteltäviä pulmakohtia.

Tällä hetkellä Filla&Rilla on suomenkielellä, ruotsinnos tulee vuoden 2018 aikana. Filla&Rillasta voi tulla keskustelemaan lisää esimerkiksi tänään starttaaville Educa-messuille, Liikenneturvan osastolle 6h61.

Lisätietoja:

suunnittelija Essi Olkkonen, Liikenneturva, 020 7282 359

Sumuinen metsä alaviistosta kuvattuna.

Tilaa WWF:n lähettiläs koulullesi maksutta! Tämän vuoden teemana metsäluonto

Vuonna 2017 alakouluille suunnattu WWF:n koulukiertue ”Vuosisata metsässä – lahopuun salatut elämät” tavoitti lähes 30 000 koululaista. WWF jatkaa Koneen Säätiön tukemana koulukiertuetta myös tänä vuonna, joten tunteja on tarjolla koko vuoden ajan. Voit tilata WWF:n lähettilään koulullesi maksutta.

”Metsä tekee meille hyvää. Metsä vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja parantaa kognitiivista suorituskykyä. Metsässä tonkiminen parantaa vastustuskykyä ja rauhoittaa levotonta lasta. Metsään kannattaa siis mennä sekä lasten ja nuorten kanssa että vapaa-ajalla ihan itsekseen.” (WWF)

Lue lisää koulukiertueesta, sivun alalaidasta löytyy lähettiläiden yhteystiedot.