Lähikuva pulpetista, jonka ympäristöö neljä oppilasta tekemässä ryhmätyötä. Pöydällä papereita, kyniä ja läppäri.

Ilmastopaketti nuorilta nuorille

Ilmastopaketti on oppisisältö ilmastonmuutoksesta nuorilta nuorille. Ilmastopaketti kertoo nuorilähtöisesti faktoja ilmastonmuutoksesta, haastaa miettimään omia asenteitaan sekä tarjoaa vinkkejä omaan arkeen. Ilmastopaketin on ideoinut, suunnitellut ja toteuttanut Keski-Suomen nuorten Ilmastotiimi.

Ilmastopakettiin pääset tästä.

ILMASTOPAKETIN OHJAAJALLE

Keski-Suomen nuorten Ilmastotiimin toteuttama Ilmastopaketti on 30–45 minuuttia kestävä opetussisältö ilmastonmuutoksesta. Se on tarkoitettu yläkouluikäisille ja toisella asteella opiskeleville nuorille. Ilmastopaketti sopii niin opetukseen (mm. maantieto, biologia, yhteiskuntaoppi, kotitalous ja terveystieto) kuin muidenkin nuorten ryhmien toimintaan.

Ilmastopaketti haastaa nuoria pohtimaan omia asenteitaan ja kertoo faktoja ilmastonmuutoksesta havainnollistaen niitä monipuolisesti. Näkökulma on ratkaisukeskeinen ja omia vaikuttamismahdollisuuksia korostava.  Ilmastopaketti keskittyy erityisesti kolmeen näkökulmaan: hävikkiruoka, ekologinen ruokavalio sekä turha kulutus.

Ilmastopaketti on vapaasti hyödynnettävissä. Osallistuvat nuoret tarvitsevat kännykän tai tabletin osallistuakseen Ilmastopaketissa olevaan visaan (voidaan pelata myös pareittain). Voit käydä paketin sisällöt läpi yksinkertaisesti heijastamalla diat oppilaille. Halutessasi voit myös hyödyntää seuraavia keskustelukysymyksiä joko paketin lomassa tai sen lopuksi.

Keskustelukysymyksiä:

  • dia 5: Hävikki verottaa 125€ per henkilö. Mitä tekisit tuolla summalla?
  • dia 9: Arvioi montako t-paitaa ostat vuodessa. Laske paljonko vettä niiden valmistamiseen kuluu (Yhden paidan tuottaminen kuluttaa 2700 litraa vettä)
  • dia 12: Kuinka usein teidän koulussanne on tarjolla kasvisruokaa? Voisiko sitä olla tarjolla enemmän? Listatkaa lempparikasvisruokianne. Listan voi toimittaa keittiölle.
  • dia 16: Onko kenelläkään päällä jotain kirpparilta ostettua tai sukulaisen kaapista löydettyä? Miksi vaatteita kannattaa ostaa käytettyinä?
  • dia 21: Paketissa nähtiin vinkkejä kotimaan matkakohteista. Oletko käynyt jossain näistä kohteista? Onko sinulla antaa omia vinkkejä hyvistä kohteista?

Jotta voimme kehittää Ilmastopakettia entistä paremmaksi, vastaathan Ilmastopaketin ohjaamisen jälkeen opettajan / ohjaajan palautekyselyyn täällä. Vastaaminen vie aikaa vain pari minuuttia.

PALAUTETTA ILMASTOPAKETISTA

Ilmastopaketti pilotoitiin kevään 2020 aikana. Pilotteihin osallistui yli 100 nuorta ja osallistujilta saatu palaute Ilmastopaketista oli erittäin positiivista.

  

ILMASTOTIIMI

JAPA ry:n ja Nuorten Suomi ry:n yhteisessä Astetta Coolimpi Ilmasto -hankkeessa rekrytoitiin ilmastonmuutokseen vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria Keski-Suomen Ilmastotiimiin. Ilmastotiimi toimi lukuvuoden 2019-2020 ajan ja osallistui lukuvuoden aikana muun muassa ilmastopaneeliin KEOS2019-tapahtumassa, digiraati-työkalun kehittämiseen sekä teetti kyselyn nuorten ilmastoajatuksista Keski-Suomessa. Nuorten Ilmastotiimin päätehtävänä oli ideoida, suunnitella ja toteuttaa oma tapansa vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tästä syntyi Ilmastopaketti, jonka tarkoituksena on jakaa muille nuorille tietoa ilmastonmuutoksesta sekä keinoista vaikuttaa siihen.

 

LISÄTIETOJA

Anna Sarkkinen, JAPA ry, p. 040 593 8541, anna.sarkkinen(at)jyvaskyla.fi

Mareena Laine, Nuorten Suomi ry, p. 044 0124608, mareena.laine(at)nuortensuomi.fi