Retkeile luonto- ja kulttuurikohteissa Keski-Suomessa

Keski-Suomi on täynnä upeita lähiluonto- ja kulttuurikohteita sekä kansallispuistoja, joihin haluamme Sinun tutustuvan!

Koulujen retkiä ja leirikouluja varten on vuonna 2011 kartoitettu noin 450 luonto- ja kulttuurikohdetta. Kohteet on koonnut Piispalan nuorisokeskuksen Kesytys-hanke vuosina 2010–2012. Muistathan vierailukohteina myös teemaan liittyvät museot, oppilaitokset ja yritykset!

Syksyinen metsä, jossa puiden välistä menee polku.

Tarkista oman kuntasi kohteet ja hyppää mukaan seikkailuun!

Luonto- ja kulttuurikohteet

Keski-Suomen kuntien luonto- ja kulttuurikohteiden kortteihin pääset tutustumaan alla. Lataa korttisettiin liittyvä koko Keski-Suomen kartta ja lue käyttöohjeet!

Lisää vierailukohteita löydät myös:

Kansallispuistot

Isojärven kansallispuisto (Kuhmoinen)

Isojärven maisemat vievät sinut aikamatkalle kauas menneisyyteen. Miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen lomaan rakennetut kämpät ja jätkien käsin tasoittamat polkupyörätiet kuiskivat tarinoita puolen vuosisadan takaisilta savottamailta. Nyt, kun lentojätkät ovat lähteneet, puiston ahkerin metsuri ja tunnetuin asukas on salaperäinen majava. Sitä et välttämättä näe, mutta jälkiä et voi olla huomaamatta.

Leivonmäen kansallispuisto (Joutsa)

Leivonmäen kansallispuiston turvallisilla ja helppokulkuisilla poluilla ja pitkospuureiteillä viihtyy koko perhe. Pakkaa reppuun päivän eväät ja näe Keski-Suomen luonnon monet kasvot – järvet, harjut, suot ja metsät.

Pyhä-Häkin kansallispuisto (Saarijärvi)

Etelä-Suomen hienoimmassa vanhassa metsässä humisevat 400 vuotta vanhat ikihongat. Kilpikaarnaisten mäntyjen palokorot muistuttavat menneiden vuosisatojen metsäpaloista, ja Mastomäen ikimetsät pysäyttävät kiireisenkin kulkijan hämmästelemään ihmisen pienuutta. Poika-ahon kruununmetsätorppa kertoo tarinaa syrjäseutujen varhaisista asukkaista. Pyhä-Häkin ikiaikaisen aarniometsän siimeksessä samoilet muinaisten haltioiden tunnelmissa ja tarinoissa.

Salamajärven kansallispuisto (Kivijärvi, Kinnula, Perho)

Vaella metsäpeuran jäljillä Peuran polulla ja kalasta taimenta kansallispuiston puhtaissa vesissä. Aisti metsäpeuran valtakunnan rauha ja tarkkaile kevääseen heräävän suon huumaa luontotornista. Kivikkoiset kankaat, laajat suot ja monipuoliset reitit tarjoavat unohtumattomia eräkokemuksia. Koirasalmi kämppäkartanoineen on portti koko perheen luontoelämyksiin.

Etelä-Konneveden kansallispuisto (Konnevesi ja Rautalampi)

Keski-Suomen uusin kansallispuisto tarjoaa kirkkaita vesiä, jylhiä kallioita ja monipuolisia metsiä. Etelä-Konnevedellä veneilet aavoilla järvenselillä tai melot sokkeloisessa saaristossa laakeiden silokallioiden ja pystysuorien kallioseinämien lomassa. Kirkkaassa vedessä voit nähdä syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan. Sykähdyttävien vastakohtien puistossa patikoit lehdoista korkeille kalliorinteille ihailemaan kalasääsken uljasta kotimaisemaa.