Lapsi ajaa pyörällä.

Filla ja Rilla – Liikenneturvan uusi pyöräilykasvatussivusto avattu!

Liikenneturvan uutiskirje 26.1.2018

Liikenneturva tuo digitaalista pyöräilykasvatusta Suomen alakouluihin

Liikenneturva lanseeraa Educa-messuilla uuden, alakoululaisille suunnatun pyöräilykasvatuksen digitaalisen oppimisympäristön. Selainpohjainen Filla&Rilla on ilmainen ja sen avulla voi helposti ja hauskasti opettaa ja opiskella itse turvallista pyöräilyä.

Kouluilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten liikennekasvatuksessa kotien lisäksi. Alakouluissa liikennekasvatuksessa keskitytään eritoten turvallisen pyöräilyn, kävelyn ja muun lähiliikkumisen teemoihin. Liikenneturvan toteuttama Filla&Rilla tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden alakoulujen 3.-6.-luokkien opettajille ja oppilaille opiskella turvallista pyöräilyä yhdessä ja erikseen.

”Filla&Rilla-oppimisympäristö tekee oppimisesta myös hauskaa. Digitaalisuus mahdollistaa erilaiset tehtävät ja pelilliset toiminnot. Filla&Rilla on suunniteltu niin, että sen käyttö olisi yhtä antoisaa niin oppilaalle kuin opettajallekin. Nyt oppimisympäristössä julkaistaan materiaalia eritoten 3. ja 4. luokille, mutta tehtävät eivät monipuolisuudessaan kuitenkaan katso ikää. Tämän vuoden aikana julkaistaan myös 5. ja 6. luokkien tehtävät ja tavoitteena on saada Filla&Rilla kaikkien alakoulujen pyöräilyopetusmateriaaliksi tulevina vuosina”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Essi Olkkonen.

Oppimisympäristö löytyy osoitteesta www.fillarilla.fi. Selainpohjainen oppimisympäristö toimii matkapuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Sekä rekisteröityminen että käyttö ovat ilmaisia.

”Filla&Rilla on käyttöönottoa vaille valmis mahdollisuus opettajille ja oppilaille opiskella turvallista pyöräilyä. Kaikki aineisto on heti valmista käyttöön, joten opettajan ei tarvitse itse valmistella sisältöjä sen tarkemmin, kunhan vain rekisteröityy ja luo oppimisympäristöön oman luokan”, Olkkonen innostaa.

Uusi teknologia antaa hyviä työkaluja alakoulujen liikennekasvatukseen

Filla&Rillan pelillisessä maailmassa turvallista pyöräilyä opetellaan tarinallisten, kokemuksellisten ja elämyksellisten elementtien avulla. Oppimisympäristön nimi tulee siitä, että oppilaan matkaa tsemppaavat pyöräilyä opettelevat sisarukset Filla ja Rilla. Monipuoliset pelilliset elementit takaavat, että oppilas myös viihtyy oppimisympäristössä

”Filla&Rillasta löytyy varmasti jokaiselle oppilaalle se mieluisin tapa oppia turvallista pyöräilyä: tehtäviä on lukutehtävistä kuva- ja videotehtäviin, drag&drop-tehtävistä kirjoittamiseen. Digitaalisuus tuo uudenlaisen kokemusperäisen ja vuorovaikutteisen mahdollisuuden opiskella”, Olkkonen kehuu.

Oppimisympäristössä on myös virtuaalinen osuus, jossa liikennetilanteita voi harjoitella todentuntuisesti, mutta turvallisesti. Oppeja voidaan sitten täydentää esimerkiksi yhteisellä ajoharjoittelulla. Ainoastaan VR-osioon tarvitaan oma ladattava sovellus, jonka voi ladata ilmaiseksi käyttöönsä OculusStoresta Samsung Galaxy S-sarjan puhelimiin.

Sisältökohtaiset tavoitteet on rakennettu uuden opetussuunnitelman ja Liikenneturvan liikenne- ja pyöräilykasvatukselle asettamista tavoitteista. Oppilas itse voi myös asettaa itselleen tavoitteita, jotka kirjautuvat Filla&Rillan matkapäiväkirjaan. Oppimisympäristö tarjoaa opettajille myös kattavat seurantatyökalut, joilla voi seurata, miten oppilaiden tehtävien tekeminen etenee ja poimia vaikka yhteisesti käsiteltäviä pulmakohtia.

Tällä hetkellä Filla&Rilla on suomenkielellä, ruotsinnos tulee vuoden 2018 aikana. Filla&Rillasta voi tulla keskustelemaan lisää esimerkiksi tänään starttaaville Educa-messuille, Liikenneturvan osastolle 6h61.

Lisätietoja:

suunnittelija Essi Olkkonen, Liikenneturva, 020 7282 359