Kuusi nuorta istuu nuorisotilan sohvalla, taustalla graffiti.

Yläkoululaisten elämysradalla tutustutaan roskaantumisen ja ilkivallan seurauksiin

”Jos mä heitän tän tölkin nyt tähän, niin ei se siinä enää huomenna oo. Mä kato työllistän”, toteaa Jamppa kaverilleen. Tästä alkaa elämysradan kohtausten sarja, joiden aikana nuoret pääsevät seuraamaan 15-vuotiaan Jampan tarinaa keväästä syksyyn. Sotkutonta päivää! -koulukiertue on seiskaluokkalaisille suunnattu oppitunti roskaantumisesta ja ilkivallasta sekä niiden seurauksista. Hyvän vastaanoton saanut kiertue on vieraillut jyväskyläläisissä yläkouluissa jo vuodesta 2014 alkaen.

Draamallisella elämysradalla Jamppa jää kiinni paikkojen töhrimisestä ja rikkomisesta ja joutuu kohtaamaan tekojensa seuraukset. Radalla käsitellään nuorille tuttuja teemoja – roskaamista ja ilkivaltaa sekä niiden seurauksia paitsi ilkivallan tekijälle, myös kohteelle. Esille tuodaan esimerkiksi se, mitä rikotun ikkunan tai roskiksen korjaaminen maksaa. Huumoria ei ole kuitenkaan unohdettu vakavasta aiheesta huolimatta.

Ajatuksia herätellään radan aikana erilaisilla rasteilla, sekä lopun purkukeskustelussa yhdessä koulupoliisin ja sovittelutoimiston työntekijän kanssa. Radan päätteeksi oppilaat pääsevät myös tutustumaan Sotkutonta päivää! -näyttelyyn.

Koulukiertuetta mukana toteuttamassa ovat Jyväskylän Ylioppilasteatteri, Sisä-Suomen poliisilaitos sekä Aseman lapset ry. Kiertue on osa Jyväskylän kaupungin Sotkutonta päivää! -kampanjaa ja sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa jyväskyläläinen kestävää kehitystä edistävä JAPA ry. Kiertue on yläkouluille maksuton.

Lisätiedot: JAPA ry, toimisto(at)japary.fi