Mies vaihtaa polkupyörän rengasta.

Kansalaisopistot tarjoavat kestävän elämäntavan oppeja

Joulukuun alkupäivinä posti toi tullessaan Jyvälän ja Jyväskylän kansalaisopistojen kevään esitteet. Ilokseni huomasin, että molemmat tarjoavat kevätkaudella useita kestävään elämäntapaan liittyviä kursseja ja yleisötilaisuuksia. Esimerkiksi Jyvälässä starttaa tammikuun lopulla Mitä oikein on kestävä kehitys? –kurssi, jossa paneudutaan laajasti kestävän kehityksen aihepiireihin, kuten hävikkiruokaan, muovijätteeseen ja ilmastonmuutokseen. Jyväskylän kansalaisopisto puolestaan tarjoaa muun muassa Jätteellä on osoite! –yleisöluennon, joka johdattelee jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen. Lisäksi on tarjolla esimerkiksi pyöränhuoltokurssi sekä ruokakursseja kestävistä raaka-aineista, kuten tofusta ja villiyrteistä.

Näistä innostuneena selailin myös muiden keskisuomalaisten kansalais- ja työväenopistojen kurssitarjontaa. Oli hienoa huomata, että monessa opistossa voi opetella ja kerrata kestävää elämäntapaa tukevia taitoja. Esimerkiksi Jämsän työväenopistossa pidetään keväällä Syötävän hyvän pihan suunnittelukurssi, jossa suunnitellaan ekologinen ja syötävää hyvää tuottava piha. Laukaan kansalaisopistossa opetellaan tekemään luonnon kosmetiikkaa ja Äänekoskella koruja kierrätysmateriaaleista. Vaatetuunausta, luontoretkiä, kotiseututuntemusta, sosiaalisia taitoja ja paljon muuta! Ilmoittautuminen kursseille on jo alkanut, mutta ainakin vielä näin jouluviikolla monilla kursseilla näytti olevan vielä tilaa.

Jos siis pohdit alkavalle vuodelle vaikkapa uutta harrastusta tai muutosta elämäntapoihin, on tällaisesta kurssista hyvä aloittaa. Sieltä saa myös tietoa ja vinkkejä vaikkapa oppitunneille tai iltapäiväkerhoihin!

Kansalaisopistojen yhteystiedot

 

Paula Wilkman / JAPA ry.