Kestävä liikenne
Ekologinen ja taloudellinen kestävyys
”Oppilaita kannustetaan kulkemaan koulumatkat terveyttä ja kuntoa edistävällä tavalla.” (OPS2016)
Kestävän liikenteen teemat korostuvat erityisesti koulumatkoilla ja koulun sisäisessä toiminnassa esim. retkillä ja liikuntatunneilla. Opetussuunnitelma korostaa liikennemuotojen valinnassa turvallista ja terveellistä liikkumista. Käytännönläheinen harjoittelu liikenteessä takaa tuloksellisen oppimisen.
Eri liikennemuotojen hyötyjä ja haittoja pohditaan oppilaiden kanssa laaja-alaisesti (esim. kävely, pyöräily, sähköiset liikkumisvälineet, mopo, joukkoliikenne, kimppakyydit, autoilu ja lentoliikenne). Ekologinen ja taloudellinen kestävyys rakentuu ja mahdollistuu kestävän liikenteen avulla. Lue lisää kestävän elämäntavan OPS2016:sta!
Fakta
- Vuonna 2013 Suomen kaikista hiilidioksidipäästöistä 29 prosenttia oli peräisin liikenteestä. (Motiva)
- Suomen liikenteessä kuolee vuosittain noin 250–300 ihmistä ja loukkaantuu noin 6 000–7 000 ihmistä. Maailmassa liikenteen kuolonuhreja on lähes miljoona. Henkilöautoliikenne on osallisena lähes kaikissa tapauksissa. (Motiva)
- Tieliikenne aiheuttaa suurimman osan liikenteen haitoista. Saasteet, melu, onnettomuudet ja liikenneruuhkat maksavat esimerkiksi Euroopan unionille vuosittain noin yhden bruttokansantuloprosentin verran. (Motiva)
Teemapäivät
Pyöräilyviikko toukokuussa / Auton vapaapäivä 22.9. / Liikkujan viikko 16.–22.9. / Liikenneturvallisuusviikko syksyisin (ks. Teemapäiväkalenteri)
Pohdi
Mitä liikkumismuotoja käytän useimmin? Mitä hyötyjä ja haittoja eri liikkumismuodoilla on ympäristölle ja ihmiselle? Miten kestäviä liikkumismuotoja voidaan edistää?
Lisätietoja
Verkostoidu
Liikenneturva
Koulupoliisi
Liikunta- ja pyöräilyseurat
Joukkoliikenne
Autokoulut
OPS2016: Kestävä liikenne
Teeman painotuksia
- 1–2 luokka: itsenäinen ja turvallinen liikkuminen
- 3–6 luokka: pyöräilykasvatus sekä omasta ja toisten turvallisuudesta huolehtiminen liikenteessä
- 7–9 luokka: kestävä ja vastuullinen liikenne erilaisissa tilanteissa, erityisesti pyörällä ja mopolla liikuttaessa, turvavarusteiden käyttö ja päihteettömyys
Laaja-alaisen oppimisen tavoitteita
- Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)
- Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)
- Monilukutaito (L4)
- Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
- Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
Lue vinkkimme teeman painotuksista, sovellusehdotuksista ja asiantuntija-avusta.
Voit myös vinkata sisältöehdotuksia ja palveluitasi palautelomakkeella!