kompostilieroja

Kompostointitietoutta Muuramessa ja Laukaassa

Kotitalouksissa ja työpaikoilla syntyy erilaisia biojätteitä ruuantähteistä puutarhajätteisiin. Biojäteastiasta ruuantähteet matkaavat Keski-Suomessa laajalta alueelta kompostoitavaksi Mustankorkean kompostointilaitokseen. Moni tuo keväisin ja syksyisin jätteenkäsittelykeskuksen vastaanottoon puutarhan haravaintojätettä ja ottaa samaan kuormaan mukaan uutta multaa.

Joskus kotipuutarhuri pohtii, jos omalle pihalle saisi vähän lisäravinnetta myös omalla kompostorilla. Vaihtoehtoina on pelkkä puutarhajätekompostori tai lisänä perinteinen lämpökompostori, joka käsittelee myös perheessä syntyvät ruokaperäisen jätteen. Parvekepuutarhuri voi muokata osan biojätteestä viljelmilleen matokompostissa tai Suomessa hieman uudemmalla metodilla, Bokashi-menetelmällä. Sekä matokompostori ja Bokashi toimivat myös sisätiloissa, jolloin ne soveltuvat hyvin vaikka luokkahuoneeseen oppilaiden hoidettavaksi. Samalla voi ihmetellä jätteiden muuttumista hyödylliseksi aineeksi.

Miten kompostoidaan, mitä tulee ottaa huomioon ja millaisia vaihtoehtoja meillä on? Voiko ”pihan perältä” saada käyttökelpoista maanparannusainetta? Näistä asioista voi käydä kuulemassa Mustankorkea Oy:n järjestämillä kompostointiluennoilla toukokuussa. Tarjolla on kaksi samansisältöistä iltaa, toinen Muuramessa ja toinen Laukaassa. Molemmat luennot ovat klo 18-20 ja opettajina toimivat JAPA ry:n asiantuntijat. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

8.5. ma Muurame, Muuramen kunnanvirasto, valtuustosali
15.5. ma Laukaa, Laukaan pääkirjasto, neuvotteluhuone